به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، تربیت هزاران بانوی عالمه و مهذب در سطوح مختلف علمی، نگارش صدها مقاله، پایاننامه و کتاب، حضور در مجامع علمی معتبر، پرورش مبلغان متخصص و فرهیخته، راهاندازی دهها مدرسه حوزوی و مرکز فرهنگی به صورت خودجوش و جهادی توسط دانشآموختگان در سطح ایران و سایر کشورهای جهان و... از ثمرات جامعه الزهرا(س) و یادگار رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران است.
بر اساس این گزارش: به بهانه انتخاب اولین بانوی مدیر برای جامعه الزهرا(س) که خود نیز از دانش آموختگان این مرکز جامع علوم حوزوی است در مطلب زیر با سوابق تحصیلی، علمی، مدیریتی و ... خانم برقعی مدیر جامعه الزهرا(س) و همچنین فعالیتها و ظرفیتهای این مرکز آشنا می شویم:
سرکار خانم سیده زهره برقعی متولد ۱۳۴۰ در قم است و سال ۵۷ وارد مکتب قدسیه شد و تحصیل در مکتب علی را با توصیه آیتالله العظمی فاضل رحمهالله علیه و معرفی آیتالله حائری شیرازی از سال ۵۹ تا ۶۴آغاز و ادامه داد.
از سال ۶۴ تا سال ۷۰ و خواندن رسائل، مکاسب ، کفایه و در جامعه الزهرا(س) ادامه داد و در درس خارج فقه و اصول و تحصیل دروس عقلی (منطق، بدایه، نهایه الحکمه، فلسفتنا و اسفار اربعه)، اساتید مبرزی همچون آیات و حجج اسلام والمسلمین حسنزاده آملی، حائری شیرازی، رازینی، موسوی هوایی، تجلیل، گنجی، فاکر، حسن آقا تهرانی، شب زنده دار و امراللهی شرکت کرد.
تحصیلات جدید وی، دیپلم تجربی، دانشجوی پیراپزشکی (دانشگاه علوم پزشکی تهران)؛ کارشناسی ارشد مدرسی الهیات و معارف اسلامی با گرایش فلسفه و کلام؛ مرکز تربیت مدرس قم (سال ۱۳۷۳)؛ دکتری: فلسفه تطبیقی سال ۱۳۷۸ مرکز تربیت مدرس قم است.
سوابق تدریس در حوزه و دانشگاه
۱- ادبیات عرب، در سطح یک حوزه و مقطع کارشناسی دانشگاه؛
۲- لمعتین، در حوزه؛
۳- منطق؛
۴- فلسفه [حکمت متعالیه] (اشارات و شواهد)؛
۵- کلام و معارف؛
۶- تاریخ فلسفه اسلامی
د: مسئولیتهای علمی اجرایی
۱- مدیر آموزش جامعه الزهرا (س) سال ۶۷ تا ۷۱ (اولین مدیر زن آموزش جامعه الزهرا)
۲- مدیر پژوهش جامعه الزهرا (س) از سال ۷۹ تا ۸۲(اولین مدیر پژوهش جامعه الزهرا)
۳- مسئول ستاد اساتید و قائممقام معاونت هماهنگی جامعه الزهرا (س) از سال ۸۵ تا ۹۲ (تشکیل ستاد اساتید با رویکرد جایگزینی اساتید بانو )
۴- تأسیس گروه استعدادهای درخشان و مدرسه تلاشگران ویژه طلاب نخبه جامعه الزهرا
۵- معاونت هماهنگی آموزش و پژوهش جامعه الزهرا
۶- عضو هیئتامنای دانشکده الهیات و معارف اسلامی هدی از سال ۱۳۹۵
۷- عضو هیئتامنای جامعه الزهرا (س) از سال ۹۷ تاکنون
۸- رئیس پردیس خواهران دانشگاه قم از سال ۱۳۹۲ تاکنون
۹- معاون امور خواهران دانشگاه قم از سال ۱۳۹۷ تاکنون
۱۰- مشاور رئیس دانشگاه قم در امور زنان و خانواده، از سال ۱۳۹۷ تاکنون
۱۱- دبیر ستاد صیانت از عفاف و حجاب دانشگاه قم از سال ۹۳ ۱۳ تاکنون
۱۲- عضو شورای ایمنی، بهداشت و محیطزیست (HSE) دانشگاه قم از سال ۱۳۹۷ تاکنون
۱۳- عضو کمیته علمی همایش امام خمینی و تعلیم و تربیت اسلامی، دانشگاه قم، ۱۳۹۱
۱۴- عضو کمیته علمی همایش انسان، جامعه، سلامت ۱۳۹۵
۱۵- عضو شورای علمی جشنواره پژوهشی بینالمللی بانو امین (ره)، جامعه الزهرا (س) ۱۳۹۴
۱۶- عضو گروه علمی فلسفه اسلامی، مرکز مدیریت حوزههای علمیه خواهران
۱۷- عضو شورای تخصصی پژوهش جامعه الزهرا (س) از سال ۱۳۹۶ تاکنون
۱۸- عضو گروه تدوین متون فلسفه جامعه الزهرا (س) از سال ۱۳۹۷ تاکنون
۱۹- عضو گروه پژوهشی فلسفه جامعه الزهرا (س) از سال ۱۳۹۶ تاکنون
۲۰- مبلغ و معینه بعثه مقام معظم رهبری ( دامت برکاته )
۲۱- مبلغ نهاد مقام معظم رهبری ( دامت برکاته )
ه: فعالیتهای پژوهشی
کتاب
۱- خیال ازنظر ابنسینا و صدرا، انتشارات، بوستان کتاب
۲- سیمای خانواده در قرآن (کتابچه)، انتشارات: جامعه الزهرا (س)
مقالات
۱- مراحل قضا و قدر از منظر صدرالمتالهین و رابطه آن با علم الهی، معرفت فلسفی،۱۳۹۸؛
۲- بررسی و نقد کثرتگرایی دینی از دیدگاه ابنسینا و مناسبات آن با آیات و روایات. فصلنامه علمی پژوهشی الهیات تطبیقی، ۱۳۹۷؛
۳- هفتآسمان قرآن از منظر صدرالمتالهین و فخر رازی. (پژوهشهای تفسیر تطبیقی، دانشگاه قم، شماره ۵، ۱۳۹۶؛ (مشترک)
۴- تحلیل ثبات و تغییر حجاب در مراکز درمانی با نگاه به نظریاتی در فلسفه دین، ارائه به همایش حجاب و عفاف در بیمارستانها و مراکز درمانی ۱۳۹۶؛ (مشترک)
۵- حقیقت بدا ازنظر ملاصدرا، حکمت اسرا، ۱۳۹۵؛ (مشترک)
۶- مروری بر ابعاد نظریه تجلی در عرفان اسلامی، نامه جامعه، ش ۱۱۸، ۱۳۹۵؛ (مشترک)
۷- کارکرد بعد عبادی در سعادت دنیوی از دیدگاه علامه طباطبایی، معرفت، ۱۳۹۳؛ (مشترک)
۸- تحلیل عقلانی وحی با تأکید بر آراء ملاصدرا، خردنامه صدرا، ش ۷۱، بهار ۱۳۹۲؛
۹- خیال و ادراک، فصلنامه مطالعات اسلامی فردوسی مشهد، ش ۸۹، پاییز و زمستان ۱۳۹۱؛
۱۰- سعادت از دیدگاه مسکویه، فصلنامه فلسفی-کلامی دانشگاه قم، شماره ۱۷-۱۸، سال ۱۳۸۲؛
۱۱- نگاهی گذرا به حضور حماسی زن در گذرگاه تاریخ، ارائه در نشست علمی ترویج فرهنگ ایثار و شهادت دانشگاه قم ۱۳۹۰؛
۱۲- جبر و اختیار از دیدگاه متفکر شهید محمدباقر صدر، اندیشه ماندگار ویژهنامه کنگره بینالمللی آیتالله شهید صدر؛
۱۳- جایگاه حقوق زن از نگاه حضرت علی (ع)، مقالات برگزیده جشنواره نهجالبلاغه ویژه دانشگاهیان کشور ویژه اساتید اردیبهشت ۱۳۸۰؛
۱۴- راهنمایی دهها پایان نامه فلسفی و کلامی.
آشنایی با فعالیتها و ظرفیتهای جامعهالزهرا سلاماللهعلیها
اسلام به عنوان کاملترین آیین الهی و «قرآن» معجزه جاویدِ پیامبر خاتم، سعادتِ همه انسانها را تضمین نموده و تحصیلِ علم و دانش و دوری از نادانی را از ضروریات رسیدن به کمال دانسته است.
«طَلَبُ العلم فریضةٌ علَی کُلِّ مُسلمٍ ومسلمةٍ» (پیامبر اعظم صلواتالله علیه و آله)
جایگاه تعلیم و تعلُّم در کلام خدا، پیامبر و اهل بیت پاکش، وظیفه هر مسلمانی را برای تلاش و خدمت در عرصه علم آموزی و فراهم کردن شرایط لازم در تربیت عالمان و فرهیختگان دوچندان میکند.
تاریخِ اسلام، گَواهِ مردان و زنانی است که با تلاشی خستگیناپذیر به مراتب بالایی از دانش و معرفت رسیده و جویندگانِ علم را از چشمه دانایی و فضل خویش سیراب نمودهاند.
انقلاب اسلامی ایران که با تلاش و مجاهدت بانوان غیور، دوشادوش مردانی از جان گذشته در بهمن ۱۳۵۷ به پیروزیِ شکوهمندی دست یافت، برای ادامه راهش به حضور بانوانِ عالِم و متعهد در مجامع علمی و مَناصب مدیریتی نیاز داشت.
جامعه زنان ایران اسلامی برای ارتقای وضعیت علمی و برونرفت از جهالتِ دوران ستمشاهی، کمر همت بستند تا در عمل به سفارش اهل بیت علیهماالسلام و رسیدن به اهداف انقلاب، با حضور در دانشگاهها و مراکز علمی حوزوی، نقشی بی بدیل برای زنان مسلمان رقم زنند.
از این رو، در سال ۱۳۶۳ با تأییدِ درخواستِ علمای طراز اوّلِ حوزه از سوی حضرت امام خمینی (قدس سره)، دستور تأسیس مرکز جامعی در قم برای تربیت بانوانی مهذّب، بصیر، اندیشمند و اسلامشناس، توسط معظمٌ له صادر و به نام مبارکِ حضرت زهرا علیهاالسلام مزین شد.
جامعهالزهراء علیهاالسلام پس از تأسیس و طی مراحل آمادهسازی و تجهیز با حمایت علمای اعلام و هدایتهای حکیمانه حضرت آیتالله العظمی خامنهای مدظله العالی با سرعت در مسیر تعالیِ بانوانِ مشتاق گام نهاده است و اکنون به عنوان «بزرگترین حوزه علمیه خواهران جهان تشیع» در سطح ملی و بینالمللی فعالیت میکند.
تربیت هزاران بانوی عالمه و مهذب در سطوح مختلف علمی، نگارش صدها مقاله، پایاننامه و کتاب، حضور در مجامع علمی معتبر، پرورش مبلغان متخصص و فرهیخته، اعطای دانشنامه رسمی به فارغ التحصیلانِ سطوح۲ (کارشناسی)، ۳ (ارشد) و ۴ (دکتری) جهت بهرهمندی از مزایای علمی و استخدامی کشور، برگزاری دروس آزاد حوزوی، راهاندازی دهها مدرسه حوزوی و مرکز فرهنگی به صورت خودجوش و جهادی توسط دانشآموختگان در سطح ایران و سایر کشورهای جهان از ثمرات این مرکز جامع علوم حوزوی و یادگار رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران است.
الف. تحصیلات حوزوی
۱- سطح ۲ (کارشناسی)
از مهمترین وظایف جامعهالزهراء علیهاالسلام، آموزش علوم حوزوی به بانوان است. در این راه، سالانه با پذیرش هزاران طلبه بانو از سراسر ایران و کشورهای دنیا گام بلندی در مسیر آموزش علوم دینی خواهران به صورت حضوری، غیرحضوری و الکترونیکی برداشته شده است.
طلاب خواهر در شیوه حضوری میتوانند متناسب با شرایط خود به صورت تمام وقت و نیمه وقت تحصیل نمایند.
۲- سطح ۳ (کارشناسی ارشد)
بانوان فارغالتحصیلِ سطح ۲ و همچنین خواهرانِ دانشآموخته دانشگاهها با مدرک کارشناسی در رشتههای همسو میتوانند تحصیلات تکمیلیِ کارشناسی ارشد را در مراکز تخصصی جامعه الزهراء علیهاالسلام زیر نظر ۹ گروه علمی در یکی از رشتههای تفسیر و علوم قرآن (حضوری و از راه دور) ـ کلام با گرایش مهدویت ـ کلام اسلامی (حضوری و از راه دور) ـ فقه و اصول (حضوری و از راه دور) ـ فلسفه اسلامی ـ مُدرّسی ادبیات عربی ـ تاریخ اسلام (حضوری و از راه دور) ـ تبلیغ با گرایش حج ـ مطالعات اسلامی زنان ـ مشاورة خانواده ـ تربیت دینی کودک و نوجوان ادامه دهند.
۳- سطح ۴ (دکتری)
با توجه به درخواست های مکرّرِ طلاب خواهر و پس از اخذ مجوزهای لازم، دورة آموزشیِ سطح۴ علوم حوزوی با هدفِ احاطه به مبانیِ رشتههای مختلفِ دروس در سال ۱۳۹۳ راه اندازی شد.
هم اکنون این مقطع در رشتههای«فقه خانواده ـ تفسیر(گرایش تفسیر تطبیقی و گرایش علوم و معارف قرآن) ـ کلام اسلامی ـ حکمت متعالیه» فعالیت دارد.
۴- سطح عالی
این مؤسسه، زمینه ارتقای درجات علمیِ بانوان مستعد را از طریق شرکت در دورة فوق تخصصی «آموزش عالی فقه» با هدف تربیت عالمانی طرازِ اوّل و صاحب نظرانی مهذّب و فقیه از سال ۱۳۹۶ با بهره گیری از اساتید برجسته مهیا کرده است.
امور پژوهشی
ضرورت ارتقای شاخصهای علمی پژوهشیِ طلاب و دانشآموختگان با نگاهِ «آموزش پژوهش محور» از ابتدا مورد اهتمامِ متولیانِ امر پژوهش در این موسسة بزرگ علمی بوده است. راهاندازی پژوهشگاه حضرت معصومه علیهاالسلام در سال ۱۳۸۴ با بهره گیری از ۵ گروه علمی ـ پژوهشی «اخلاق و تربیت، تفسیر و علوم قرآن، تاریخ اسلام، فقه و حقوق و فلسفه و کلام»، تأمین و بروزرسانیِ منابع علمی و روشهای ارایة خدمات در کتابخانه حضرت معصومه علیهاالسلام، اجرای طرحها و پروژههای تحقیقاتی، برگزاری کرسیهای ترویجی و آزاداندیشی، نشست ها و کارگاه های علمی ـ پژوهشی، تدوین نشریات مختلف، راه اندازی دانشنامه زن مسلمان و تربیت صدها کارشناسِ مسائلِ اجتماعیِ روز به ویژه در حوزه زن و خانواده، بخشی از دستاوردهای مهم پژوهشی است.
آموزشهای کاربردی ضمن تحصیل
در کنار آموزش های مصوبِ تحصیلی، دورههای کاربردی متنوع (تربیت پژوهشگر، مبلغ، مدرّس، مشاور، مدیر فرهنگی، مترجم، کارشناس پاسخگویی به سوالات دینی، تدوینگر متون درسی و ...) برای کسب مهارت در عرصههای مختلف برگزار میشود که نتیجه آن آمادگی طلاب برای فعالیت در یکی از عرصههای تخصصی مورد نیاز جامعه است.
همچنین برگزاری دوره های متنوع فرهنگی و مهارتافزایی (رایانه، هنرهای زندگی، هنرهای تجسمی، نویسندگی و ...) ویژه طلاب و دختران آنها در ایام تحصیلی یا تابستان سهمِ بِسزایی در پرورش استعدادها و آمادگی آنها برای مواجهه با مسائل روزمرة زندگی شان داشته است.
مراکز مستقل
۱- مرکز آموزش های کوتاه مدت معارفی
جامعه الزهراء علیهاالسلام با توجه به ضرورت نشر معارف اسلامی در سطح عموم بانوان ایرانی و غیرایرانی که طلبة این مؤسسه نیستند «مرکز آموزشهای کوتاه مدت معارفی» را پایهگذاری کرد. برگزاری دوره های متنوع معارفی و اعتقادی برای ارایة تصویری روشن از اسلام و اهلبیت علیهمالسلام، متناسب با نیاز مراکز، نهادها و اقشار حقیقی و حقوقیِ داخل و خارج از کشور از جملة خدمات این مرکز است.
۲- مرکز امور نخبگان و استعدادهای برتر
به منظور حمایت و ارتقای علمی طلاب نخبه و استعدادهای برتر، امورِ شناسایی، جذب و برنامهریزیِ ویژه برای این دسته از طلاب خواهر در «مرکز امور نخبگان و استعدادهای برتر » تدبیر و راهبری می شود.
۳- مرکز بین المللی آموزش زبان
از آنجا که خواهران مشتاق تحصیل در علوم دینی از سایر کشورها نیز راهیِ این مرکز بزرگِ علمی می شوند، آشنایی با زبان فارسی جهت تحصیل در مقطع کارشناسی و همچنین تدریس، تحقیق و تبلیغ، همپای طلاب ایرانی اهمیت ویژه ای دارد. بدین منظور «مرکز بینالمللی آموزش زبان» با برنامه ریزی دقیق، آموزش های مقدماتی و تکمیلی را برای آمادهسازی طلاب غیرایرانی در قالب مهارت های «شنیداری، گفتاری، خواندن و نوشتن» ارایه می دهد.
۴- «مرکز پاسخگویی به سؤالات دینی»
۵- «مرکز مشاوره»
این دو مرکز از جمله بخش های مهم، فعال و پرمخاطبی است که با بهره گیری از ده ها کارشناس زبده و باتجربه در طول روز، پاسخگوی نیاز عموم بانوان، طلاب و خانواده های ایشان است.
۶- انجمن های طلاب
در کنار این همه؛ انجمن های پژوهشی، علمی و فرهنگی مختلفی با حضور فعال طلاب و دانش آموختگان تشکیل شده که در راستای نیازهای روز جامعه بشری فعالیت می کند.
خوابگاه
ایجاد محیطی امن و مناسبِ اسکانِ طلابِ خواهر که از سراسر کشور و اقصی نقاط دنیا به این مرکز بزرگ علمی در شهر مقدس قم مشرّف میشوند، از دغدغههای مهم حینِ تأسیس بوده است . از اینرو، مجموعه خوابگاهیِ حضرت خدیجه علیهاالسلام در جوارِ بخش آموزشی با فضایی زیبا و مستقل و ظرفیت بیش از ۱۲۰۰ نفر بنا شده است.
مجموعه ورزشی
بنا به سفارش ائمة معصومین علیهمالسلام و تأکید رهبر فرزانه انقلاب در خصوص اهمیّت دادن به فعالیتهای ورزشی و شادابیِ حینِ تحصیل، «مجتمع فرهنگی ورزشی شهیده فهیمه سیّاری» با امکاناتی مناسب از قبیل استخر و سالنهای تخصصی مجهّز در ۲۰ رشته ورزشی ارتقای نشاط روحی و جسمانی طلاب و دانشآموختگان را به دنبال داشته است.
مهد کودک
این مؤسسه عظیم علمی با راه اندازی بزرگترین «مهدکودک» مبتنی بر آموزه های اسلامی با ظرفیتی بالغ بر ۱۰۰۰ نفر برای سنین شیرخوار، نوپا و نوباوه در دو بخش کودکان ایرانی و غیرایرانی، ضمن تسهیلِ شرایط تحصیل مادران در مدارس تحت پوشش، زمینه تحصیل آینده دختران را از خُردسالی تا سطوح بالایِ علمی مهیّا کرده است.
ب. تحصیلات غیرحوزوی
۱- مجتمع آموزشی تربیتی هُدی
«دبیرستان دخترانة دولتی علوم و معارفاسلامی هُدی» بر اساس نیازهای روز جامعه اسلامی و تلاش هیأت موسّس در سال ۱۳۶۷ با مجوز رسمیِ وزارت آموزش و پرورش در جامعه الزهرا علیهاالسلام تأسیس و به تدریج در کرمان، بَوانات، کَهنوج، رفسنجان و ... شعبه هایی از آن ایجاد شد.
سال ۱۳۸۶، در پیِ نتایجِ درخشان «مدارس علوم و معارف اسلامی»، راه اندازیِ مجتمع آموزشی تربیتی غیردولتی هُدی در دستور کار قرار گرفت و در کنار دبیرستان مذکور، مدارس پیش دبستانی، دبستان دوره اول و دوم، دبیرستان دوره اول و دوم (با رشته های علوم انسانی، علوم تجربی و ریاضی) شروع به کار کرد.
۲- دانشکده هُدی
«دانشکدة الهیات و معارف اسلامی هُدی» با الهام از برنامه ها و اهداف سند چشم انداز ۲۰ساله جمهوری اسلامی ایران برای ایجاد تحول راهبردی و ارتقای سطح کیفی آموزش با مجوز رسمیِ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال ۱۳۷۷ راهاندازی شد و امکان تحصیل برای متقاضیان خواهر از ایران و سایر کشورهای دنیا را در مقطع کارشناسی با ۵ رشته «علوم قرآن و حدیث، فلسفه و حکمت اسلامی، فلسفه و کلام اسلامی، فقه و مبانی حقوق اسلامی، روانشناسی) و کارشناسی ارشد با ۷ رشته علمی « علوم قرآن و حدیث، مدیریت آموزشی، فلسفه و کلام اسلامی، فقه و حقوق خانواده، حقوق خصوصی، حقوق جزا و جرمشناسی، شیعه شناسی با گرایش کلام » تحت اشراف کادر علمی مجرّب مهیّا کرده است.
سایر خدمات و امکانات
امکاناتی از قبیل بهداری اختصاصی، فروشگاه مجازی کتاب و منابع آموزشی، اردوگاه فرهنگی تربیتی کوثر دستجرد، زائرسرای مشهد مقدس، «تالار بیداری اسلامی» با ظرفیت ۱۴۰۰ نفر ویژه همایشها و اجلاسیههای ملی و منطقه ای، پایانه اختصاصی حمل و نقل درون شهری، برنامه ریزی و انجام امور چاپ و نشر آثار اساتید و طلاب از سوی واحد انتشارات، برگزاری اردوهای متعدد زیارتی و سیاحتی (مشهد مقدس، پیادهروی اربعین، راهیان نور و... ) در کنار برنامههای آموزشی، همه و همه برای خدمت به طالبان علم در این مجموعه آماده شده است.
* این مجموعة شاخصِ حوزوی، امیدوار است با عنایات حضرت ولیعصر عجلالله تعالی فرجه، حمایتهای رهبر معظّم انقلاب اسلامی و مراجع عظام تقلید ادام الله ظلهم و بهره گیری از اساتید و روشهای نوین آموزشی تربیتی با پشتوانه ای غنی از تجربیات گذشته و اتّکا به مدیریتِ ستادیِ آشنا به مسائلِ روزِ مرتبط با حوزه زن و خانواده، در راهِ شناسایی، جذب و تربیت خواهرانِ مشتاق به فراگیری علوم اسلامی گامهای مؤثری بردارد. انشاءالله
نظر شما